1/2 csésze (1 rúd) sótlan vaj, plusz még több a serpenyőhöz.
3/4 teáskanál instant eszpresszópor
140 gramm félédes csokoládé, apróra vágva
3/4 csésze kristálycukor
1/4 csésze világosbarna cukor
3 nagy tojás
1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
Elkészítés:
1. lépés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 20 × 20 centi négyzet alakú tepsit. Béleljük ki pergamenpapírral, és vajazzuk meg a pergament.
2. lépés
Egy közepes tálban szitáljuk össze a lisztet, a kakaóport és a sót; tegyük félre.
3. lépés
Egy nagy, nehéz aljú serpenyőben keverjük össze a vajat és az eszpresszót. Tegyük alacsony hőfokra, és addig keverjük, amíg a vaj megolvad. Adjuk hozzá a csokoládét, és folyamatosan keverjük, amíg a keverék sima nem lesz, kb. 2 percig. Vegyük le a tűzről, keverjük bele mindkét cukrot, amíg jól össze nem keveredik.
4. lépés
Adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliát, és folytassuk a keverést, amíg jól be nem olvad, és a keverék már nem tűnik szemcsésnek. Szitáljuk a lisztkeveréket a tésztára, és keverjük addig, amíg éppen csak összeáll. Keverjük bele a csokoládéforgácsot, ha használjuk.
5. lépés
Öntsük a tésztát az előkészített sütőformába; simítsuk el a tetejét egy fakanál hátuljával vagy egy spatulával. Süssük addig, amíg a közepébe szúrt fogpiszkálóból néhány nedves morzsát nem szúrunk ki, 28-30 percig. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl. Hagyjuk teljesen kihűlni egy rácson. Vágjuk fel 9 darab brownie-ra.