Hozzávalók:
- 1/2 csésze szeletelt mandula
- 1/2 csésze cukrozatlan kakaó por
- 1/2 csésze cukor
- 30 g cukrozatlan csokoládé, apróra vágva
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 csésze csomagolt kimagozott datolya
- 1/4 csésze cukrozatlan mandulatej
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 nagy tojásfehérje
- 2 evőkanál mini csokireszelék, opcionális
Elkészítése:
1. lépés
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Béleljünk ki egy 20 centis négyzet alakú tepsit fóliával, hagyva kb 2,5 centi túlnyúlást. Kenjük be főzőspray-vel.
2. lépés
Egy konyhai robotgépben keverjük össze a mandulát, a kakaót, a cukrot, a csokoládét, a szódabikarbónát és a sót, amíg őrölt nem lesz. Pépesítsük bele a datolyát, a mandulatejet, az olajat és a vaníliát, amíg sima masszát nem kapunk.
3. lépés
Verjük addig a tojásfehérjét, amíg közepes csúcsok nem képződnek. Keverjük bele a mandulás keverék egyharmadát, majd forgassuk bele a maradék keveréket. Terítsük el a tepsiben, és ha kívánjuk, szórjuk meg csokoládéforgáccsal is.
4. lépés
Süssük addig, amíg a szélétől 2,5 cm-re beleszúrt fogpiszkáló majdnem tisztán ki nem jön. Kb. 30 percig. Végül hagyjuk kihűlni a tepsiben.