Ez a mennyei desszert – ragacsos brownie és tintahalas habcsók tejszínhabbal és málnával – bármilyen ünnepségre tökéletes.
Hozzávalók:
A brownie alaphoz:
- 200 g jó minőségű étcsokoládé durván felaprítva.
- 200g sótlan vaj, lágyítva, plusz a kenéshez.
- 250 g porcukor
- 3 tojás
- 110 g sima liszt
A habcsókos bevonathoz:
- 4 tojásfehérje
- 200 g porcukor
- ½ teáskanál borkőpor
- 100g pörkölt mogyoró apróra vágva
A töltelékhez:
- 300ml tejszínhab
- 100g porcukor
- 200 g málna
A tálaláshoz:
- Maréknyi mogyoró, apróra vágva
- Marék pisztácia, apróra vágva
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 190C/Gáz setén 5. fokozat. Kenjünk ki és béleljünk ki két 23cm szendvicsformát.
- A brownie-alaphoz olvasszunk meg 180 g csokoládét egy serpenyőben, forró víz fölött felállított tálban vagy mikróban. A maradék csokoládét apróra vágjuk, és félretesszük.
- Közben a vajat és a porcukrot egy külön tálban világos, krémes és habos krémmé keverjük. Lassan, egyenként keverjük bele a tojásokat, amíg jól össze nem áll.
- Fokozatosan verjük bele a lisztet, amíg a keverék nagyon sima nem lesz. Lassan öntsük bele az olvasztott csokoládét, és forgassuk bele a keverékbe, majd forgassuk bele az apróra vágott csokoládét.
- Öntsük a brownie-keveréket az előkészített szendvicsformákba, és süssük 10-12 percig. Csökkentse a sütő hőmérsékletét 170C/Gáz esetén 3 fokozatra.
- Közben a habcsókos bevonathoz a tojásfehérjét és a borkőtejszínt egy tálban addig verjük fel, amíg a habverőt levéve lágy csúcsok alakulnak ki. Lassan keverjük fel a cukrot, amíg sima és fényes nem lesz, majd egy fémkanállal keverjük bele az apróra vágott mogyorót.
- Kanalazzuk a habcsókos öntetet a megsült brownie-alapra. Az egyik szendvicsformában egy palettakéssel simítsa el a habcsókos keveréket, a másik formában pedig egy nyárs segítségével készítsen csúcsokat a habcsókos keverékbe.
- Tegyük vissza a szendvicsformákat a sütőbe további 30 percre, vagy amíg a habcsók aranybarna nem lesz. Vegyük ki a sütőből, és tegyük félre hűlni. Óvatosan vegyük ki a süteményeket a formából, és tegyük félre, hogy teljesen kihűljenek egy rácson.
- A töltelékhez a tejszínt és a porcukrot egy tálban addig verjük fel, amíg a habverőt levéve merev csúcsok nem képződnek. Rendezzük el benne a málnadarabokat.
- Az összeállításhoz tegyük a lapos habos brownie-t habos oldalával lefelé egy tortaállványra vagy egy nagy tányérra, kanalazzunk rá a málnakrémből, és tegyük a tetejére a maradék tortát. A brownie-oldalával lefelé. Szórjuk meg az apróra vágott mogyoróval és pisztáciával.
Receptinformáció és még több tipp itt: Chocolate brownie meringue cake with raspberry cream recipe – BBC Food