Ünnepi csokoládé- és meggyízzel ez a toronymagas, réteges brownie igazi diadalmenet. Olyan, mint egy feketeerdei torta szuperpuha brownie-rétegekkel.
Hozzávalók:
- 1.5x 670 g-os üveg meggy, papírtörlőn jól lecsepegtetve
- 370 g-os üveg meggybefőtt
- 300 g étcsokoládé, apróra vágva
- 70 g sótlan vaj
- 1 liter sűrített tejszínhab
- 2 x 250 g mascarpone
- 1 teáskanál vanília paszta
- 60g (1/3 csésze) porcukor keverék
- 150g sötét csokoládé olvadék
- 2 x 200 ml Bulla Dollop sűrített tejszínhab, enyhén felverve
- 600g étcsokoládé, apróra vágva
- 500g sótlan vaj, apróra vágva
- 6 tojás
- 4 tojássárgája
- 745g (3 1/2 csésze) porcukor
- 300 g (2 csésze) sima liszt
- 95 g (1 csésze) kakaópor
Az elkészítés:
1. lépés
A brownie-k elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt 160C/140C-ra. Kenjünk ki vajjal két kerek 20 cm-es tortaformát (alapméret). Béleljük ki az alját sütőpapírral. Tegyünk 300 g csokoládét és 250 g vajat egy nagy, mikrohullámú sütésre alkalmas tálba. Mikrózza magas fokozaton, percenként kevergetve, amíg megolvad. Tegyük félre 5 percre, hogy kissé lehűljön.
2. lépés
Keverjünk fel 3 tojást és 2 tojássárgáját a csokoládés keverékhez, amíg össze nem keveredik. Adjunk hozzá 1 3/4 csésze cukrot, 1 csésze lisztet és 1/2 csésze kakaót. Keverjük össze, amíg össze nem áll. Ossza szét a tepsik között. Süssük 35-40 percig, vagy amíg a brownie-kba szúrt nyárs tiszta nem lesz. Tegye félre 20 percre, hogy kissé kihűljön. Tegyük át egy rácsra, hogy teljesen kihűljön. Ismételje meg a maradék csokoládéval, vajjal, tojással, tojássárgájával, cukorral, liszttel és kakaóval, hogy még 2 brownie-t készítsen.
3. lépés
Keverjük össze a cseresznyét és a meggybefőttet egy tálban, és tegyük félre. Tegyük a csokoládét, a vajat és 3⁄4 csésze sűrített tejszínt egy kis mikrohullámú sütőbe, és percenként megkeverve közepes fokozaton addig mikrózzuk, amíg megolvad és simává válik. Tegyük félre, hogy kissé lehűljön.
4. lépés
Elektromos habverővel verjük fel a mascarponét, a vaníliát, a porcukrot és a maradék sűrített tejszínt egy tálban. Osszuk 3 egyenletes adagra.
5. lépés
Fordítsunk egy 18 cm átmérőjű, 20 cm magas, 4,25 literes, egyenes oldalú üvegtálat vagy vázát fejjel lefelé a brownie-ra. Nyomja meg erősen, hogy mélyedés keletkezzen. Egy kis éles késsel vágja körbe a mélyedést, hogy a brownie-t a megfelelő méretre vágja. Ismételje meg a többi brownie-val. Tisztítsa meg a tálat.
6. lépés
Nyomjon egy brownie réteget a trifle tál aljára. Tegye a csokoládé ganache-t egy pattintós zacskóba. Vágja le a végét. Csepegtessünk egy kis ganache-t a brownie szélére és felületére, szabadon hagyva néhány részt. Tegye a krémkeverék egy adagját egy nagy, 1-2 cm-es sima fúvókával ellátott pipettás zacskóba. A krém felét a ganache fölé fújja, hogy befedje. Kanalazzuk rá a meggyes keverék egyharmadát. A tetejére tegye a maradék krémkeveréket a szórófejes zacskóból.
7. lépés
A maradék 2 brownie-t vágjuk félbe, hogy félkör alakúak legyenek (így könnyebb a tálba helyezni őket). Helyezzen 2 brownie-félét a krémrétegre. Ismételje meg a rétegezést a csokoládé ganache-val, a krémmel, a cseresznye keverékkel és a brownie félékkel. Fejezze be az egész brownie-val. A tetejére a maradék ganache-t kenje. Tegyük a hűtőszekrénybe 4 órára, hogy megszilárduljon.
8. lépés
Közben béleljünk ki egy sütőlemezt sütőpapírral. Tegyük a csokoládéolvadékot egy mikrohullámú sütőre alkalmas tálba. Mikrózzuk közepes fokozaton, percenként megkeverve, amíg felolvad. Tegyük félre 5 percre, hogy kissé lehűljön. Kanalazzuk egy szórófejes zacskóba, és fújjunk kis fákat a papírra, vastag csonkokkal, hogy biztosítsuk, hogy megálljanak, ha megdermedtek. Tegye félre, hogy megszilárduljon. (Ha forró, tegyük a hűtőszekrénybe.)
9. lépés
Tálalás előtt kb. 10 perccel vegyük ki a trifle-t a hűtőből. A tetejére tegyünk babapiskótakrémet, és díszítsük a csokoládéfákkal.
Receptről bővebbet itt találsz: Choc-cherry brownie trifle (taste.com.au)