Sose feledd: Minél jobb a csokoládé, annál jobb a brownie. Martha Stewart csokoládé brownie receptje 1998-ból.
Hozzávalók:
- 1 csésze durvára vágott dió (nem kötelező)
- 2 rúd sótlan vaj, plusz még több a serpenyőhöz
- 225 gramm legjobb minőségű cukrozatlan csokoládé
- 5 nagy tojás
- 3,5 csésze cukor
- 2 teáskanál instant eszpresszó
- 1 evőkanál tiszta vaníliakivonat
- 1 és 2/3 csésze átszitált liszt
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 csésze félédes csokoládéforgács
Elkészítés:
1. lépés.
Melegítsük fel a sütőt 175 fokra. Szórjuk szét az apróra vágott diót egy tepsiben; pirítsuk, amíg illatos nem lesz, 5-10 percig. Tegyük át egy tálba, hogy kihűljön.
2. lépés.
Növeljük a sütő hőmérsékletét 200 fokra. Egy 23 x 33 centis tepsit kenjünk ki bőségesen vajjal, és tegyük félre. Forraljunk fel egy közepes méretű lábasban vizet. Egy hőálló tálban keverjük össze a csokoládét és a vajat. Helyezzük a tálat a forró víz fölé, amíg a csokoládékeverék megolvad. Vegyük le a tűzről, és tegyük félre a mártásos edényt.
3. lépés.
Keverjük össze a csokoládét és a vajat egy hőálló tálban vagy egy duplaforraló tetején. Tegyük egy serpenyő forró víz fölé, amíg a csokoládékeverék megolvad. Vegyük le a tűzről; tegyük félre.
4. lépés.
Egy elektromos keverőgép táljában, amelyhez lapátos szerelék van felszerelve, verjük fel a tojásokat, a cukrot és az eszpresszót magas fordulatszámon 10 percig. Csökkentsük a sebességet alacsonyra, és adjuk hozzá az olvasztott csokoládékeveréket és a vaníliát; addig verjük, amíg össze nem keveredik. Lassan szórjuk hozzá a lisztet és a sót; és csak addig verjük, amíg a keverék be nem épül.
5. lépés.
Vegyük ki a tálat a keverőből, és forgassuk bele a csokoládéforgácsot és a pirított diót. Öntsük a tésztát az előkészített formába. Süssük addig, amíg a szélei szárazak, de a közepe még puha nem lesz. Nagyjából 30 percig. Vegyük ki a brownie-t a sütőből, és tegyük egy rácsra hűlni. Vágjuk aztán 7-8 centis négyzetformára.
Receptinformációs forrás: Chocolate Brownies Recipe | Martha Stewart