Azta. Ez a nem semmi. Dupla mandulás csokoládés Brownie recept, ha tényleg odáig vagy a süteménycsodákért. A kakaópor, az eszpresszópor, a cukrozatlan csokoládé és a keserédes csokoládé kombinációja teszi ezt a brownie-t a csokoládé nirvánájává.
Hozzávalók:
- ½ csésze mandula
- 115 g cukrozatlan csokoládé, durvára vágva
- 1.5rúd sótlan vajat
- ⅓ csésze cukrozatlan kakaópor
- 1 evőkanál plusz 1 teáskanál eszpresszópor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- Tapadásmentes növényi olaj spray
- 135 g mandulapaszta
- 4 nagy tojás, szobahőmérsékleten
- ¾ teáskanál só
- 1.5 csésze cukor
- 1 csésze általános liszt
- ¾ csésze keserédes csokoládé ostya vagy chips
Elkészítés:
1. lépés
Melegítsük elő a sütőt 180- foka. 8-10 percig pirítsuk a mandulát egy peremezett sütőlapon, félidőben megforgatva, amíg aranybarna nem lesz. Hagyjuk kihűlni. Majd durvára vágjuk, és félretesszük.
2. lépés
Közben melegítsük fel a csokoládét, a vajat és a kakaóport egy közepes méretű, alig forró vízzel teli lábas fölé tett hőálló tálban, időnként megkeverve, amíg megolvad és simává válik. Aztán vegyük le a tűzről, és keverjük bele az eszpresszóport és a vaníliát. Majd ezt is hagyjuk kihűlni.
3. lépés
Emeljük a sütő hőmérsékletét 200 fokra. Egy 20×20-as, négyzet alakú sütőformát enyhén kenjünk be tapadásmentes spray-vel, majd béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy két oldalán kb 5 centi túlnyúlást hagyunk. Szórjuk be a pergament tapadásmentes spray-vel.
4. lépés
Nyújtsuk ki a mandulamasszát 2 pergamenlap között 20×20-as négyzet alakúra (nagyon vékony lesz; nem baj, ha lyukas és/vagy szaggatott szélei vannak).
5. lépés
Elektromos keverővel valahol a közepes és a nagy sebesség közt verjük fel a tojásokat és a sót egy nagy tálban, amíg habos nem lesz, kb. 5 percig. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, és addig verjük, amíg nagyon sűrű és habos nem lesz. Nagyjából további 5-8 percig. Csökkentsük aztán a keverő sebességét alacsonyra, és öntsük hozzá a kihűlt csokoládékeveréket. És azt is verjük össze. Szórjuk bele a lisztet, amíg nem maradnak csíkok.
6. lépés
Terítsük a tészta felét az előkészített formába; simítsuk el a tetejét. Fektessük a mandulamasszát a tésztára. A maradék tésztát kenjük a mandulamasszára; simítsuk el a felületet. A brownie-kat addig süssük, amíg a szélei kissé megpúposodnak, de a közepe még kissé ingatag, 22-25 percig.
Tortás brownie-k esetén addig süssük, amíg a szélei megpúposodnak, de a közepe megdermed, 25-30 percig.
Azonnal tegyünk a tetejére csokoládé ostyát, és hagyja megolvadni, majd szórja szét egy spatulával, hogy befedjük vele a brownie tetejét. A tetejére szórjuk a korábban félretett mandulát, és hagyjuk kihűlni.
7. lépés
A sütőpapír túlnyúlását használva emeljük ki a brownie-t a formából, és tegyük át egy vágódeszkára. Vágjuk 16 négyzetre.
Kiegészítés
Előre is Elkészíthetjük: A brownie 3 nappal korábban is elkészíthető. Csomagoljuk műanyag tálba szorosan fedve, és tegyük hűtőbe.
Receptinfó: Double-Almond Chocolate Brownie Recipe | Bon Appétit (bonappetit.com)