Brownie recept

Hogyan teheted még finomabbá a brownie-dat?

brownie-receptek

A sütik minden családi rendezvény elmaradhatatlan részei — ezek azok az ételek, amiért szinte mindenki izgatottan várja az összejöveteleket. 

A legnépszerűbb sütik között a puha, vajas kekszek, a csokoládéval bevont linzerek, és az ízletes mákos rétesek szerepelnek, de a habcsók vagy éppen a linzer lekváros változata is nagy kedvenc. 

Léteznek azonban még finomabb, különlegesebb sütik is, például a brownie, amely szaftos csokoládés ízével mindenkit elvarázsol.

De vajon mi is az a brownie, hogyan készül, és mitől olyan finom?

Mi az a brownie?

A brownie jellegzetes tulajdonságai közé tartozik a mély, gazdag csokoládészín, amely már első ránézésre is csábító. 

Állaga általában sűrű és nedves, kívülről kissé ropogós, belül pedig szaftos és puha.

Ízében dominál a gazdag csokoládé, amelyet egyensúlyoz a kellemesen édes és enyhén kesernyés karakter. 

A brownie illata is ellenállhatatlan, hiszen az édes csokoládé aromája azonnal elvarázsolja az érzékeket.

Hogyan készül?

Általános brownie recept

Hozzávalók:

  • 200 g étcsokoládé
  • 150 g vaj
  • 250 g cukor
  • 3 tojás
  • 100 g liszt
  • 30 g kakaópor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (350°F), és béleljünk ki egy 20×20 cm-es tepsit sütőpapírral.
  2. Gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben olvasszuk meg az étcsokoládét és a vajat, majd hagyjuk kissé kihűlni.
  3. Keverjük hozzá a cukrot a csokoládés keverékhez, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, jól elkeverve minden tojás után.
  4. Szitáljuk bele a lisztet, a kakaóport és a sót, majd adjuk hozzá a vanília kivonatot. Keverjük simára a masszát.
  5. Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, és simítsuk el a tetejét.
  6. Süssük a sütő középső részében 25-30 percig, vagy amíg a brownie teteje kissé repedezett lesz, és a beleszúrt fogpiszkáló csak néhány morzsával jön ki.
  7. Hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben, majd szeleteljük fel és tálaljuk.

Bár a brownie alapvetően így készül, a szorgalmasak vagy a tapasztalt brownie készítők akár egyéb extrákkal is elláthatják.

Gyakorlott brownie készítő vagy? Így turbózd fel a megszokottat!

A brownie ízvilágát és textúráját számos egyszerű trükkel és tippel lehet fokozni. 

Az egyik legkedveltebb módszer, ha extra csokoládédarabokat keverünk a tésztába, amelyek még gazdagabbá és csokoládésabbá teszik a süteményt. Mindig jó minőségű étcsokoládét használjunk, mert ez határozza meg a sütemény ízét. Ehhez hasonlóan a szárított gyümölcsök, mint az aszalt cseresznye vagy málna, áfonya vagy datolyaszilva gyümölcsös ízt és extra textúrát adnak a brownie-nak. 

A kézi mixer segítségével apró darabokra tört olajos magvak, mint a dió, mandula vagy pekándió hozzáadásával pedig ropogós textúrát és különleges ízt is nyerhetünk. 

Ha nem a ropogósság a célunk, akkor a brownie tetejére csepegtetett krémsajtos keverék márványos hatást kelt, és egyben krémes réteggel gazdagítja a süteményt. Egy másik népszerű variáció a karamell réteg, amelyet a tésztára csepegtethetünk, majd finoman eloszlatva szintén márványos hatást érhetünk el. Az eszpresszó por hozzáadásával mélyebb csokoládéízt kapunk, ami különösen a csokoládé szerelmeseinek kedvez, a sós karamell kombinációval pedig érdekes sós-édes kontrasztot érhetünk el. Vannak, akik citromos vagy bodzás krémmel látják el, hiszen az tökéletes kontrasztot képez az erős csoki ízével, ezzel pedig igazán egyedi élményt garantálnak a brownie-t kóstoló családtagoknak.

Fontos azonban néhány gyakori csapdát elkerülni a tökéletes brownie eléréséhez. 

A túlsütés elkerülése érdekében figyeljünk arra, hogy a brownie közepe kissé puha és szaftos maradjon, amikor kivesszük a sütőből. Ehhez használjunk megfelelő méretű tepsit, hogy a brownie ne legyen se túl vékony, se túl vastag, ezzel biztosítva a tökéletes átsülést.

A tészta túlkeverése is hiba, mert levegőt visz bele, így a brownie könnyebb, tortaszerű lesz a kívánt sűrű, nedves állag helyett. 

Ügyeljünk arra, hogy a csokoládé és a vaj keveréke ne legyen túl forró, amikor hozzáadjuk a tojásokat, mert utóbbiak megfőhetnek, emiatt pedig szemcséssé válhat a tészta. 

A tálalás is rendkívül fontos: amennyiben nagy cukortartalmú (például tejcsokival) édességgel készítjük étcsoki helyett, a brownie édesebb lehet, ezért olyan italt érdemes mellékelni, aminek kevésbé édes az íze: tej, gyömérital vagy ehhez hasonlók. Amikor viszont tejérzékeny embereknek készítjük nagy százalékú étcsokiból, akkor célszerűbb édes italt mellékelni hozzá, például limonádét vagy bodzaszörpöt.

Ezekkel a tippekkel és trükkökkel könnyedén feldobhatjuk a hagyományos brownie receptet, miközben elkerüljük a leggyakoribb hibákat. Így minden alkalommal tökéletes, ízletes és lenyűgöző brownie-t készíthetünk, amely garantáltan sikert arat minden családi rendezvényen.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől