A sütik minden családi rendezvény elmaradhatatlan részei — ezek azok az ételek, amiért szinte mindenki izgatottan várja az összejöveteleket.
A legnépszerűbb sütik között a puha, vajas kekszek, a csokoládéval bevont linzerek, és az ízletes mákos rétesek szerepelnek, de a habcsók vagy éppen a linzer lekváros változata is nagy kedvenc.
Léteznek azonban még finomabb, különlegesebb sütik is, például a brownie, amely szaftos csokoládés ízével mindenkit elvarázsol.
De vajon mi is az a brownie, hogyan készül, és mitől olyan finom?
Mi az a brownie?
A brownie jellegzetes tulajdonságai közé tartozik a mély, gazdag csokoládészín, amely már első ránézésre is csábító.
Állaga általában sűrű és nedves, kívülről kissé ropogós, belül pedig szaftos és puha.
Ízében dominál a gazdag csokoládé, amelyet egyensúlyoz a kellemesen édes és enyhén kesernyés karakter.
A brownie illata is ellenállhatatlan, hiszen az édes csokoládé aromája azonnal elvarázsolja az érzékeket.
Hogyan készül?
Általános brownie recept
Hozzávalók:
- 200 g étcsokoládé
- 150 g vaj
- 250 g cukor
- 3 tojás
- 100 g liszt
- 30 g kakaópor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (350°F), és béleljünk ki egy 20×20 cm-es tepsit sütőpapírral.
- Gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben olvasszuk meg az étcsokoládét és a vajat, majd hagyjuk kissé kihűlni.
- Keverjük hozzá a cukrot a csokoládés keverékhez, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, jól elkeverve minden tojás után.
- Szitáljuk bele a lisztet, a kakaóport és a sót, majd adjuk hozzá a vanília kivonatot. Keverjük simára a masszát.
- Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, és simítsuk el a tetejét.
- Süssük a sütő középső részében 25-30 percig, vagy amíg a brownie teteje kissé repedezett lesz, és a beleszúrt fogpiszkáló csak néhány morzsával jön ki.
- Hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben, majd szeleteljük fel és tálaljuk.
Bár a brownie alapvetően így készül, a szorgalmasak vagy a tapasztalt brownie készítők akár egyéb extrákkal is elláthatják.
Gyakorlott brownie készítő vagy? Így turbózd fel a megszokottat!
A brownie ízvilágát és textúráját számos egyszerű trükkel és tippel lehet fokozni.
Az egyik legkedveltebb módszer, ha extra csokoládédarabokat keverünk a tésztába, amelyek még gazdagabbá és csokoládésabbá teszik a süteményt. Mindig jó minőségű étcsokoládét használjunk, mert ez határozza meg a sütemény ízét. Ehhez hasonlóan a szárított gyümölcsök, mint az aszalt cseresznye vagy málna, áfonya vagy datolyaszilva gyümölcsös ízt és extra textúrát adnak a brownie-nak.
A kézi mixer segítségével apró darabokra tört olajos magvak, mint a dió, mandula vagy pekándió hozzáadásával pedig ropogós textúrát és különleges ízt is nyerhetünk.
Ha nem a ropogósság a célunk, akkor a brownie tetejére csepegtetett krémsajtos keverék márványos hatást kelt, és egyben krémes réteggel gazdagítja a süteményt. Egy másik népszerű variáció a karamell réteg, amelyet a tésztára csepegtethetünk, majd finoman eloszlatva szintén márványos hatást érhetünk el. Az eszpresszó por hozzáadásával mélyebb csokoládéízt kapunk, ami különösen a csokoládé szerelmeseinek kedvez, a sós karamell kombinációval pedig érdekes sós-édes kontrasztot érhetünk el. Vannak, akik citromos vagy bodzás krémmel látják el, hiszen az tökéletes kontrasztot képez az erős csoki ízével, ezzel pedig igazán egyedi élményt garantálnak a brownie-t kóstoló családtagoknak.
Fontos azonban néhány gyakori csapdát elkerülni a tökéletes brownie eléréséhez.
A túlsütés elkerülése érdekében figyeljünk arra, hogy a brownie közepe kissé puha és szaftos maradjon, amikor kivesszük a sütőből. Ehhez használjunk megfelelő méretű tepsit, hogy a brownie ne legyen se túl vékony, se túl vastag, ezzel biztosítva a tökéletes átsülést.
A tészta túlkeverése is hiba, mert levegőt visz bele, így a brownie könnyebb, tortaszerű lesz a kívánt sűrű, nedves állag helyett.
Ügyeljünk arra, hogy a csokoládé és a vaj keveréke ne legyen túl forró, amikor hozzáadjuk a tojásokat, mert utóbbiak megfőhetnek, emiatt pedig szemcséssé válhat a tészta.
A tálalás is rendkívül fontos: amennyiben nagy cukortartalmú (például tejcsokival) édességgel készítjük étcsoki helyett, a brownie édesebb lehet, ezért olyan italt érdemes mellékelni, aminek kevésbé édes az íze: tej, gyömérital vagy ehhez hasonlók. Amikor viszont tejérzékeny embereknek készítjük nagy százalékú étcsokiból, akkor célszerűbb édes italt mellékelni hozzá, például limonádét vagy bodzaszörpöt.
Ezekkel a tippekkel és trükkökkel könnyedén feldobhatjuk a hagyományos brownie receptet, miközben elkerüljük a leggyakoribb hibákat. Így minden alkalommal tökéletes, ízletes és lenyűgöző brownie-t készíthetünk, amely garantáltan sikert arat minden családi rendezvényen.