Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Permetezzen be 22 x 22-es fém tepsit tapadásmentes sütőpapírral. Egy csészében oldd fel az eszpresszóport 1 teáskanál forró vízben; tedd félre.
Egy nagy tálban, dróthabverővel keverd össze a lisztet, a kakaót, a sütőport és a sót.
2 literes serpenyőben olvasszuk fel a margarint vagy a vajat alacsony lángon. Távolítsd el a serpenyőt a tűzről. Ugyanezzel a habverővel keverd össze a cukrot, a kukoricaszirupot, a vaníliakivonatot, a tojásfehérjét és az eszpresszó keveréket. Fakanállal keverd a cukros keveréket a lisztes keverékhez (ne keverje túl).
Öntsd a tésztát a serpenyőbe. Süss brownie-t kb 22 percig, amíg a serpenyő közepébe szúrt fogpiszkáló szinte tisztán ki nem jön. Hűtsd aztán a brownie-kat a serpenyőben, rácson legalább 1 órán keresztül. Ha kihűlt, a brownie-t 4 csíkra vágjuk, majd mindegyik csíkot keresztben 4 darabra szeleteljük. Ha a browniet nehéz vágni, használj forró vízbe mártott kést.