Narancsos krémes brownie-k, édes narancsos karamellával a tetején.
Hozzávalók:
-
- 1 evőkanál (93 gramm) sótlan vaj
- 1 csésze (200 gramm) cukor
- ¾ csésze ( 93 gramm) cukrozatlan kakaópor
- Nagy csipetnyi konyhasó
- ½ teáskanál tiszta vanília kivonat
- 2 nagy tojás
- ½ csésze (65 gramm) liszt
- 2 narancs, alaposan megmosva héjában
- ½ csésze (100 gramm) cukor
- 2 narancs, levében (100 ml)
- ¾ csésze (175 ml) tejszín
Elkészítés:
-
-
- Melegítsük elő a sütőt 162C fokra, a rácsot a sütő alsó harmadába állítva.
- Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és kenjük ki vajjal. Ügyeljünk rá, hogy a 4 oldalból 2-nél maradjon némi túlnyúlás. Ha ki akarjuk venni majd a tepsiből.
- Egy hőálló tálba tegyük bele a vajat, a cukrot, a kakaót és a sót, majd helyezzük egy kis lábas fölé, amely félig tele van forró vízzel. Hagyjuk, hogy a vaj megolvadjon, néhány percenként megkeverjük, hogy minden hozzávaló összeolvadjon. Ezt úgy is megtehetjük, hogy a mikróban melegítjük és 30 másodpercenként kivesszük megkavargatni. Ha a vaj teljesen elolvadt, vegyük le a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.
- Keverjük a vaníliát a csokoládéba. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük meg. A tésztának sűrűnek és fényesnek kell lennie.
- Szórjuk rá a lisztet, és alaposan keverjük össze. Nem szabad, hogy fehér csíkok legyenek, és mindenképpen kaparjuk le az alját, hogy mindent jól beépítsünk. Keverjük bele a narancshéjat.
- Öntsük a brownie-keveréket az előkészített sütőformába, vigyázva, hogy a pergamenpapír ne csússzon le az oldaláról. Egy kanál segítségével oszlassuk el a keveréket a sarkokba, majd a pultra dobva könnyedén koppintsunk rá párszor a tepsire, hogy segítsük a folyamatot.
- Süssük 20-25 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló kissé nedves nem lesz. Ha tisztán jön ki, akkor túl sokáig sült.
- Hagyjuk teljesen kihűlni.A Narancsos karamell:
- Öntsük a cukrot és a gyümölcslevet egy kis serpenyőbe, és tegyük közepesen magas hőfokra. Forraljuk fel, gyakran kevergetve, amíg a keverék szép borostyánszínű és buborékos nem lesz. Vigyázzunk, nehogy megperzselődjön. Vegyük le a tűzről.
- Óvatosan csorgassuk a tejszínt a keverékhez (buborékos lesz és esetleg fröcskölni fog).
- Aztán visszatesszük a tűzhelyre, és közepes lángon, simára keverjük.
- Ezután Emeljük a hőfokot közepesen magasra, és hagyjuk forrni, időnként megkeverve, amíg a karamell vékony rétegben bevonja a kanál hátulját. A karamell hűlés közben besűrűsödik. Csepegtessük a brownie-kra.
-
Receptinfó: Orange Brownies Drizzled with Orange Caramel – Honest Cooking