Sós karamellás étcsokoládés brownie. Minden egyben a mennyei sütiélvezethez.
Hozzávalók:
A karamellhez
- 75 g cukor
- 50 ml sűrű tejszín
- 10g vaj
- nagy csipetnyi fleur de sel
A brownie-hoz
- 100 g sótlan vaj
- 150g cukor
- 100g barna cukor
- 75 g aranyszínű szirup
- 270g jó minőségű, 70%-os étcsokoládé
- 4 tojás
- 70g liszt
Elkészítése:
- A karamell elkészítéséhez tegyük a cukrot egy serpenyőbe, közepesen magas hőfokra. Amint a széle elkezd olvadni, óvatosan forgassuk meg a serpenyőt, hogy a cukor mozogjon és egyenletesen olvadjon. Ne keverjük, csak addig forgassuk óvatosan a serpenyőt, amíg az összes cukor el nem olvad és folyékonnyá nem vált. Tartsuk a serpenyőt a tűzön, amíg mély arany-bronzszínűvé nem válik.
- Vegyük le a tűzről, és azonnal öntsünk a tejszín körülbelül ⅓-át a cukorba, hogy csökkentse a főzési folyamatot. Csökkentsük a hőfokot, és öntsük bele a maradék tejszínt is, közben folyamatosan kevergessük, amíg az összes tejszín be nem keveredik.
- Szórjuk bele a sót, majd adagonként adjuk hozzá a vajat, amíg a karamell sima és selymes nem lesz. A karamellnek vékony szalagokban kell lejönnie a kanálról. Ebben a szakaszban öntsük ki egy tálba hűlni.
- Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy 20 x 20 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A brownie-tészta elkészítéséhez egy tiszta lábosban keverjük el a vajat. Öntsük bele mindkét fajta cukrot és a szirupot. Óvatosan melegítsük, amíg a keverék felolvad, majd keverjük a hozzávalókat, amíg sima, sűrű masszává nem állnak össze.
- Vegyük le a tűzről, szórjuk hozzá az összes csokoládét, és keverjük össze. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, minden egyes hozzáadás után jól felverjük. Végül szórjuk bele a lisztet, és alaposan verjük össze, amíg a tészta nagyon sima nem lesz. Öntsük az egészet az előkészített tepsibe.
- A karamellnek mostanra már szépen be kellett sűrűsödnie. Ezt kanalazzuk a brownie tésztára. Egy nyárs vagy kés segítségével forgassuk át a karamellt a csokoládés brownie-keveréken.
- Süssük kb. 20-25 percig, majd vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Egy éjszakán át hűtőben pihentetjük, amíg megdermed, majd egy éles, forró vízbe mártott késsel négyzetekre szeleteljük, és minden egyes vágás között megtisztítjuk a kést. Így a helyes.
Megjegyzések.
Miután négyzetekre vágtuk a brownie-kat, tegyük fagyasztóba, amíg megdermednek, majd légmentesen záródó edénybe tároljuk.
Ha megkívánjuk, egyszerűen kivesszük a fagyasztóból, és 15 percig szobahőmérsékleten hagyjuk.
Receptinformáció