
Ezek a fagylaltos szendvicsek egy igazán érdekes, szórakoztató változata a hagyományos fagylaltos szendvicsnek, vagy a brownie a la mode-nak. Ahhoz képest, hogy milyen összetettnek tűnnek, rendkívül könnyű elkészíteni.
Hozzávalók
Keksz és Brownie réteg
- 60 db sós keksz vagy szódakeksz
- 2 evőkanál sótlan vaj az ecseteléshez
- 90 gramm félédes csokoládédarabkák
- 113 gramm sótlan vaj
- 1/2 csésze kristálycukor
- 1/2 csésze barna cukor
- 2 nagy tojás
- 1.5 evőkanál őrölt eszpresszóbab
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2/3 csésze liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 1/2 teáskanál finom tengeri só
Fagylaltkrém réteg (Martha Stewarttól átvéve)
- 240 gramm cukrozott sűrített tej
- 1 és 1/3 teáskanál tiszta vaníliakivonat
- 1.5 evőkanál sötét rum
- 1 és 1/3 csésze nehéz tejszín. Ez a fagylaltos szendvics egy igazán érdekes, szórakoztató változata volt egy hagyományosabb fagylaltos szendvicsnek, vagy egy brownie a la mode-nak. Ahhoz képest, hogy milyen összetettnek tűnnek, rendkívül könnyű elkészíteni őket.
Elkészítés
Keksz és Brownie rétegek
- Egy 23 centi négyzet alakú tepsit használva pontosan becsüld meg, hogy hány darab kekszre lesz szükséged a felső és az alsó réteg borításához. Az ideális világban a megvásárolt kekszek tökéletesen illeszkednének a serpenyőbe, mint Hamupipőke és a cipője, de a világunk nem tündérmese – nem baj, ha a kekszeket a serpenyőbe vágjuk (lásd a 4. lépést).
A biztonság kedvéért vegyünk ki 5-6 extra kekszet pluszban, hogy fölkészüljünk az esetleges hibákra. Ha kitaláltad, hány kekszre lesz szükséged, olvaszd meg a mikróban a 2 evőkanál vajat, és kend meg a kekszek mindkét oldalát vele. Azután tedd félre.
- Keverd össze a brownie tésztát: Kavargasd össze a félédes csokoládét és a sótlan vajat egy nagy, mikrohullámú sütőnek ellenálló tálban. Melegítsd, amíg a hozzávalók megolvadnak. Add hozzá a kristálycukrot, a barna cukrot, a nagy tojásokat, az őrölt eszpresszó babot és a vaníliakivonatot. Kevergesd addig, amíg sima és kissé habos nem lesz. Szitáld a tálba a teljes kiőrlésű lisztet, a kakaóport és a finom tengeri sót. Hengereld össze a hozzávalókat egy spatula vagy habverő segítségével, amíg sima lesz. Tedd félre.
- Állítsa össze a brownie és a kekszes réteget: Kend be a tepsit kevés olajjal, és béleld ki sütőpapírral. Öntsd a brownie tésztát a serpenyőbe, és spatulával simítsd el a tetejét. Rendezd el a kekszeket a tészta tetején. Amikor eléred a szélekhez, ahol már nem fér el egy egész keksz, egyszerűen vágd a kekszet egy késsel a pontos méretre. Ha a tetejét teljesen befedted a kekszekkel, szórd a maradék kekszet egy másik tepsibe. Helyezd a négyzet alakú tepsit a brownie-kkal a középső rácsra, a kekszeket tartalmazó sütőlapot pedig az alsó rácsra. Süssd a sütőben 25 percig. A brownie-nak kissé alulsültnek kell lennie.
Vedd ki a brownie-t és a kekszet. Hagyd a brownie-t 10 percig hűlni, majd tedd az egész formát a fagyasztóba 30 percig hűlni. Teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a következő lépésre térnél.
Fagylaltréteg (Martha Stewartból)
- Állítsuk össze a fagylaltréteget: Vegyük ki a brownie-kekszes tepsit a fagyasztóból. Emeljük fel és húzzuk le a pergamenpapírt, hogy eltávolítsuk a serpenyőből. Ezután béleljük ki a serpenyőt ismét sütőpapírral, és tegyük vissza a brownie-t és a kekszet a serpenyőbe úgy, hogy most a keksz-réteg lefelé nézzen. Ha vágott/egyenetlen kekszeid vannak, jegyezd meg, hogy melyik oldalon vannak. A felső és az alsó rétegnek meg kell egyeznie, így később egyenletes vágásokkal tudsz majd apellálni.
- Készítsd el a fagylaltot: Kis tálban keverd össze az édesített sűrített tejet, a vaníliakivonatot és a sötét rumot. Tedd félre.
Álló- vagy kézi mixerrel közepes sebességen addig verd a tejszínt, amíg lágy csúcsok nem képződnek. Körülbelül 3 percig. Mindig jobb, ha a tejszínt alul, mint ha túlságosan felverjük. Egy spatula segítségével óvatosan forgassuk össze a cukrozott sűrített tejes keveréket a tejszínhabbal, amíg össze nem keveredik.
- Öntsük a fagylaltos tésztát a brownie tetejére, és egy kanállal simítsuk el a tetejét. Rendezzük el a kekszeket a fagylaltkrém tetején, de — ez fontos — ügyeljünk arra, hogy a kekszek elrendezése illeszkedjen az alsó keksz-réteghez (az egyenetlen kekszdarabok legyenek a tepsi azonos oldalán).
- Tedd vissza a serpenyőt a fagyasztóba, hogy legalább 8 órán át vagy egy akár éjszakán át megdermedjen.
Vágj aztán az egyes kekszek közé kis szendvicseket. Csomagold be mindegyiket fóliával, és tartsd a fagyasztóban, hogy bármikor megkívánnád.
Receptinfó: Saltine Cracker Brownie Ice Cream Sandwich Recipe on Food52