Brownie recept

Sós kekszes Brownie fagylaltos szendvics

SóS kekszes brownie

Ezek a fagylaltos szendvicsek egy igazán érdekes, szórakoztató változata a hagyományos fagylaltos szendvicsnek, vagy a brownie a la mode-nak. Ahhoz képest, hogy milyen összetettnek tűnnek, rendkívül könnyű elkészíteni.

Hozzávalók

Keksz és Brownie réteg

  • 60 db sós keksz vagy szódakeksz
  • 2 evőkanál sótlan vaj az ecseteléshez
  • 90 gramm félédes csokoládédarabkák
  • 113 gramm sótlan vaj
  • 1/2 csésze kristálycukor
  • 1/2 csésze barna cukor
  • 2 nagy tojás
  • 1.5 evőkanál őrölt eszpresszóbab
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2/3 csésze liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1/2 teáskanál finom tengeri só

Fagylaltkrém réteg (Martha Stewarttól átvéve)

  • 240 gramm cukrozott sűrített tej
  • 1 és 1/3 teáskanál tiszta vaníliakivonat
  • 1.5 evőkanál sötét rum
  • 1 és 1/3 csésze nehéz tejszín. Ez a fagylaltos szendvics egy igazán érdekes, szórakoztató változata volt egy hagyományosabb fagylaltos szendvicsnek, vagy egy brownie a la mode-nak. Ahhoz képest, hogy milyen összetettnek tűnnek, rendkívül könnyű elkészíteni őket.

Elkészítés

Keksz és Brownie rétegek

  1. Egy 23 centi négyzet alakú tepsit használva pontosan becsüld meg, hogy hány darab kekszre lesz szükséged a felső és az alsó réteg borításához. Az ideális világban a megvásárolt kekszek tökéletesen illeszkednének a serpenyőbe, mint Hamupipőke és a cipője, de a világunk nem tündérmese – nem baj, ha a kekszeket a serpenyőbe vágjuk (lásd a 4. lépést).
    A biztonság kedvéért vegyünk ki 5-6 extra kekszet pluszban, hogy fölkészüljünk az esetleges hibákra. Ha kitaláltad, hány kekszre lesz szükséged, olvaszd meg a mikróban a 2 evőkanál vajat, és kend meg a kekszek mindkét oldalát vele. Azután tedd félre.
  2. Keverd össze a brownie tésztát: Kavargasd össze a félédes csokoládét és a sótlan vajat egy nagy, mikrohullámú sütőnek ellenálló tálban. Melegítsd, amíg a hozzávalók megolvadnak. Add hozzá a kristálycukrot, a barna cukrot, a nagy tojásokat, az őrölt eszpresszó babot és a vaníliakivonatot. Kevergesd addig, amíg sima és kissé habos nem lesz. Szitáld a tálba a teljes kiőrlésű lisztet, a kakaóport és a finom tengeri sót. Hengereld össze a hozzávalókat egy spatula vagy habverő segítségével, amíg sima lesz. Tedd félre.
  3. Állítsa össze a brownie és a kekszes réteget: Kend be a tepsit kevés olajjal, és béleld ki sütőpapírral. Öntsd a brownie tésztát a serpenyőbe, és spatulával simítsd el a tetejét. Rendezd el a kekszeket a tészta tetején. Amikor eléred a szélekhez, ahol már nem fér el egy egész keksz, egyszerűen vágd a kekszet egy késsel a pontos méretre. Ha a tetejét teljesen befedted a kekszekkel, szórd a maradék kekszet egy másik tepsibe. Helyezd a négyzet alakú tepsit a brownie-kkal a középső rácsra, a kekszeket tartalmazó sütőlapot pedig az alsó rácsra. Süssd a sütőben 25 percig. A brownie-nak kissé alulsültnek kell lennie.
    Vedd ki a brownie-t és a kekszet. Hagyd a brownie-t 10 percig hűlni, majd tedd az egész formát a fagyasztóba 30 percig hűlni. Teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a következő lépésre térnél.

Fagylaltréteg (Martha Stewartból)

  1. Állítsuk össze a fagylaltréteget: Vegyük ki a brownie-kekszes tepsit a fagyasztóból. Emeljük fel és húzzuk le a pergamenpapírt, hogy eltávolítsuk a serpenyőből. Ezután béleljük ki a serpenyőt ismét sütőpapírral, és tegyük vissza a brownie-t és a kekszet a serpenyőbe úgy, hogy most a keksz-réteg lefelé nézzen. Ha vágott/egyenetlen kekszeid vannak, jegyezd meg, hogy melyik oldalon vannak. A felső és az alsó rétegnek meg kell egyeznie, így később egyenletes vágásokkal tudsz majd apellálni.
  2. Készítsd el a fagylaltot: Kis tálban keverd össze az édesített sűrített tejet, a vaníliakivonatot és a sötét rumot. Tedd félre.
    Álló- vagy kézi mixerrel közepes sebességen addig verd a tejszínt, amíg lágy csúcsok nem képződnek. Körülbelül 3 percig. Mindig jobb, ha a tejszínt alul, mint ha túlságosan felverjük. Egy spatula segítségével óvatosan forgassuk össze a cukrozott sűrített tejes keveréket a tejszínhabbal, amíg össze nem keveredik.
  3. Öntsük a fagylaltos tésztát a brownie tetejére, és egy kanállal simítsuk el a tetejét. Rendezzük el a kekszeket a fagylaltkrém tetején, de — ez fontos — ügyeljünk arra, hogy a kekszek elrendezése illeszkedjen az alsó keksz-réteghez (az egyenetlen kekszdarabok legyenek a tepsi azonos oldalán).
  4. Tedd vissza a serpenyőt a fagyasztóba, hogy legalább 8 órán át vagy egy akár éjszakán át megdermedjen.
    Vágj aztán az egyes kekszek közé kis szendvicseket. Csomagold be mindegyiket fóliával, és tartsd a fagyasztóban, hogy bármikor megkívánnád.

Receptinfó: Saltine Cracker Brownie Ice Cream Sandwich Recipe on Food52

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől