Hozzávalók:
- 155 gramm teljes kiőrlésű lisztet
- 5 gramm asztali só
- 2 evőkanál (10 gramm) édesítés nélküli sötét kakaópor
- 1-1,5 teáskanál füstös fűszerpaprika (a csípős változathoz).
- 3/4 teáskanál fahéj (a csípős változathoz)
- 1/4 teáskanál kardamom (a csípős változathoz)
- 310 gramm étcsokoládé (60-72% kakaó), durvára aprítva.
- 225 gramm) sótlan vaj, 2.5 centis darabokra vágva
- 1 teáskanál instant eszpresszópor
- 300 gramm kristálycukor
- 105 gramm szilárdan csomagolt világosbarna cukor
- 5 nagy tojás, szobahőmérsékleten
- 2 teáskanál (10 ml) tiszta vaníliakivonat
ELkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 23 x 33-as üveg vagy világos fém tepsi alját és oldalát vajazzuk ki.
- Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a kakaóport és a fűszereket, ha használunk.
- Tegyük a csokoládét, a vajat és az instant eszpresszóport egy nagy tálba, és állítsuk egy serpenyő forró víz fölé, időnként megkeverve, amíg a csokoládé és a vaj teljesen felolvad és simává válik. Ezt megtehetjük mikróban való melegítéssel is 30 másodpercenként kivéve és megkavargatva. Kapcsoljuk le a hőt, de tartsuk a tálat a víz fölött, és adjuk hozzá a cukrokat. Kevergessük addig, amíg teljesen összeáll, majd vegyük le a tálat a lábasról. A keveréknek szobahőmérsékletűnek kell lennie.
- Tegyük a 3 tojást a csokoládés keverékhez, és keverjük össze. Adagoljuk hozzá a maradék tojást, és kevergessük. Csorgassuk bele a vaníliát, és keverjük meg. Ne keverjük túl a tésztát ebben a szakaszban, különben a brownie túlságosan süteményes lesz.
- Szórjuk a lisztkeveréket a csokoládés keverékre. Egy spatula (nem habverő) segítségével simítsuk a lisztes keveréket a csokoládéhoz, amíg csak egy kis lisztes keverék nem látszik.
- Öntsük a tésztát az előkészített formába, és simítsuk el a tetejét.
- Süssük a sütő középső részén 30 percig, a sütési idő felénél megforgatva a tepsit, amíg a brownie-k közepébe szúrt fogpiszkálóból néhány nedves morzsa nem jön ki.
- Hagyjuk a brownie-kat teljesen kihűlni, majd vágjuk fel és tálaljuk.
Szorosan lefedve fóliával, a brownie-k szobahőmérsékleten 3 napig is elállnak.
Receptforrás és képek itt: the baked brownie, spiced up – smitten kitchen